Rješenje za 5

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

tportal.hr – Pokrenut projekt ‘Rješenje za 5’ koji pomaže najranjivijim skupinama društva

tportal.hr – Pokrenut projekt ‘Rješenje za 5’ koji pomaže najranjivijim skupinama društva

Ususret Svjetskom danu beskućnika koji se obilježava 10. listopada, u Zagrebu je danas predstavljen projekt „Rješenje za 5“ koji adresira najranjivije skupine društva: beskućnike, liječene ovisnike te zatvorenike. Projekt u iznosu 1.499.844,00 kn 100% bespovratnih sredstava sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a nositelj projekta je Udruga PET PLUS

Prema procjenama Hrvatske mreže za beskućnike u Hrvatskoj je trenutačno više od 2 000 apsolutnih beskućnika, osoba koje nemaju nikakav oblik smještaja („krov nad glavom“), dok se po ETHOS tipologiji beskućništva i stambene isključenosti ta brojka penje na 10.000 osoba (imaju fizički zaklon, ali im nisu osigurani osnovni standardi zdravlja i sigurnosti: adekvatna zaštita od elementarnih nepogoda, pristup pitkoj vodi i sanitarnom čvoru, osobna sigurnost i pravo vlasništva). U Hrvatskoj je trenutačno aktivno 14 prihvatilišta s kapacitetima za samo 450 osoba! Za razliku od Finske i Norveške, broj beskućnika u ostatku Europe pa tako i u Hrvatskoj, je u drastičnom porastu unazad par godina. Beskućništvo je stoga jedan od glavnih društvenih problema kojima se bavi strategija Socijalne zaštite i uključivanja EU-a.

tportal
Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti RH 2014.-2020. navedene osobe navodi kao najranjivije skupine društva. Projekt „Rješenje za 5“ multidisciplinarnim pristupom i širokom mrežom usluga i aktivnosti otklanja prepoznate teškoće navedenih ciljnih skupina, uključujući i one koji tek izlaze iz kaznionica ili terapijskih zajednica, a kojima direktno prijeti socijalna isključenost. Ukoliko se te osobe vrate u sredinu iz koje su otišle i nemaju intenzivnu stručnu podršku često recidiviraju, zato je prevencija aktivnostima koje udruge provode – rješenje za ocjenu pet.

Cilj projekta je doprinijeti uspješnijem socijalnom uključivanju korisnika udruga – beskućnika i liječenih ovisnika – u društvo te im pružiti sigurno mjesto otvorenog tipa iz kojeg će se lakše uključiti u društvenu zajednicu. Pravo na život u zajednici jedno je od temeljnih ljudskih prava te se projekt „Rješenje za 5“ temelji na jačanju kompetencija ovih skupina za život u zajednici.

tportal
Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Udruge STIJENA RESOC i PET PLUS provodit će psihosocijalno osnaživanje i pripremu za izlazak u terapijskoj zajednici i zatvorskim ustanovama kao dio pripreme za uključivanje korisnika u projekt. Tijekom tog procesa motivirat će se i selektirati korisnike, s naglaskom na one s neriješenim stambenim pitanjem, koji kontinuirano pristižu u potrazi za pomoći, podrškom i rješenjima za svoje osnovne potrebe.

Udruga DOM NADE provodit će aktivnost poludnevnog boravka za korisnike s organiziranim dnevnim aktivnostima. To je mjesto gdje će se korisnici osjetiti prihvaćenima i osobama u punom smislu, gdje će sa sebi sličnima podijeliti svoje životne priče, ali i zadovoljiti osnovne potrebe (održavanje osobne higijene, pranje rublja, konzumiranje toplih napitaka, grickalica i sl.). Provedba zajedničkih aktivnosti donosi izazov prihvaćanja i tolerancije – osobina čije je razvijanje važno za uspješnu integraciju u društvo.

Udruga PET PLUS, nositelj projekta, neprofitna je organizacija koja djeluje od 2000. godine, iza sebe ima više od 30 provedenih raznih projekata kojima se poboljšavao život pojedinaca u zajednici. Misija Udruge PET PLUS je činiti promjene u društvu proaktivnim sudjelovanjem u razvoju civilnog društva te sustavnim pružanjem konkretne pomoći osobama u nepovoljnim životnim situacijama. Udruga dugogodišnjim radom putem Terapijske zajednice PET PLUS u mjestu Orle pomaže osobama koje se bore s ovisnostima. Posebnim projektima koje financira Europska unija udruga smisleno i kreativno poboljšava životne prilike osoba bez doma, onih koji su privremeno bili lišeni slobode te građane poput umirovljenika koji se nalaze u nepovoljnim životnim okolnostima. Rehabilitacija, resocijalizacija i edukacija u svrhu poboljšanja života čovjeka tri su pilara i temeljne odrednice rada i djelovanja udruge.

https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/pokrenut-projekt-rjesenje-za-5-koji-pomaze-najranjivijim-skupinama-drustva-20201006

 

www.strukturnifondovi.hr www.esf.hr
Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Udruge PET PLUS
Izradu mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Ukupna vrijednost Projekta iznosi 1.499.844,00 kn. Ukupna vrijednost dodijeljenih bespovratnih sredstava iznosi 1.499.844,00 kn.
Razdoblje provedbe projekta je srpanj 2020. - siječanj 2022.