Rješenje za 5

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

HRT Magazin – Za beskućnike – rješenje za 5!

HRT Magazin – Za beskućnike – rješenje za 5!

Istuširati se, oprati rublje, sjesti na kauč i pogledati film. Za većinu nas to su uobičajene radnje, no beskućnicima nedostižne.

Projektom Rješenje za 5 – na jednoj zagrebačkoj adresi 5 sati na dan nudi im se dnevni boravak i psihosocijalna podrška.


Zagrebačke ulice i skrovita mjesta pedesetogodišnjem Slobodanu već su godinama jedini dom.

– Naprosto me bolest, i tjelesna, i duševna, koja me snašla, dovela do ruba, samljela me cijeloga. I financijski sam bankrotirao. Na ulici sam desetak godina, s tim sam aktivno na ulici proveo šest godina, rekao je Slobodan Potrebić.

Kad je problem zadovoljiti osnovne potrebe, teško je pomisliti na one socijalne ili kulturne. No odsad je u Harambašićevoj ulici, od 9 do 14 sati beskućnicima na raspologanju svojevrsni dnevni boravak.

– Mogu se poslužiti toplim pićima jednostavnim obrocima, zatim imaju na raspolaganju računalo koje koriste, sad smo oformili i jednu malu bibiloteku što je isto jako dobro, naglasila je socijalna radnica u udruzi “Dom nade” Vesna Hari.

Boravak je dio projekta “Rješenje za 5”, kojem je cilj socijalno uključivanje beskućnika, ovisnika i zatvorenika.

– Imamo u projekt uključeno profesora defektologije, psihijatra i socijalnu radnicu koji će svakodnevno raditi radionicu psihosocijalnog osnaživanja. Organiziraju i radionice financijske pismenosti, organiziraju informatičke radionice i radionice umijeća življenja, dodala je predsjednica udruge “PET PLUS” Mira Davidović.

– Ima jako puno mladih ljudi koji su završili kao beskućnici, osjećaju se dosta izgubljeno i bez neke podrške, neće se tako lako izvući, rekao je Slobodan.

A da se pokušaju izvući i ponovno stati na noge, upravo je cilj ovog projekta. Prepoznala ga je i Europska unija dodijelivši mu nepovratnih  milijun i pol kuna.

 

https://magazin.hrt.hr/663012/price-iz-hrvatske/za-beskucnike-rjesenje-za-5

www.strukturnifondovi.hr www.esf.hr
Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Udruge PET PLUS
Izradu mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Ukupna vrijednost Projekta iznosi 1.499.844,00 kn. Ukupna vrijednost dodijeljenih bespovratnih sredstava iznosi 1.499.844,00 kn.
Razdoblje provedbe projekta je srpanj 2020. - siječanj 2022.